Pages

Tuesday, June 3, 2014

Persiapan Sebelum Ramadan        Alhamdulillah kita panjatkan kesyukuran kepada Allah SWT kerana terus melimpahkan nikmat kepada kita. Cepat masa berlalu, sekarang kita telah berada di bulan Sya’ban dan tidak lama lagi akan memasuki bulan Ramadhan yang sangat ditunggu oleh hamba-hambaNya yang mengharapkan rahmat Allah,pengampunan dariNya dan pembebasan daripada api neraka.
        Diantara waktu-waktu yang dimuliakan oleh Allah adalah bulan Sya’ban. Nama sya’ban berasal dari kata sya’bun, bererti kelompok atau golongan. Disebut Sya’ban kerana pada bulan ini, masyarakat Arab jahiliyah ketika itu berpecah mencari air. Ada juga yang mengatakan, mereka berpecah menjadi beberapa kelompok untuk melakukan peperangan.
        Al-Munawi mengatakan, “bulan Rejab menurut masyarakat jahiliyah adalah bulan mulia, sehingga mereka tidak melakukan peperangan. Ketika masuk bulan Sya’ban, bereka berpecah dan bersedia ke berbagai peperangan”. Dalam kitab lisanul ‘arab, jilid 1 halaman 501 disebutkan, “dinamakan Sya’ban, kerana saat itu dia menampakkan (menonjol) di antara dua bulan, Ramadhan dan Rajab. Jamaknya adalah Sya’banat dan Sya’abin.
        Pada bulan Sya’ban Allah SWT mengangkat amal hamba-hambanya. Masa diangkatnya amal, ada yang secara mingguan iaitu pada hari khamis, dan ada yang secara tahunan iaitu pada bulan Sya’ban. Diriwayatkan dari Usamah bin Zaid ra, beliau berkata: “Nabi Muhammad saw tidak banyak berpuasa dalam satu bulan kecuali pada bulan sya’ban. Maka aku bertanya kepadanya: “Aku tidak mendapatimu wahai Rasulullah saw banyak berpuasa kecuali di bulan Sya’ban? Rasulullah saw bersabda: “Itu adalah bulan yang dilupakan manusia antara Rejab dan Ramadhan, dia adalah bulan diangkatnya amal kepada Allah SWT, dan aku senang jika amalku diangkat dalam keadaan berpuasa”. (HR. Ahmad dan Nasa’i).

Tingkatkan Amalan Di Bulan Sya’ban.
1.      Memperbanyak Puasa Sunat
Memperbanyak berpuasa ketika diangkatnya amal menjadi sunah Rasulullah SAW. Sebagaimana ditegaskan lagi dalam hadits lain yang diriwayatkan Aisyah ra, beliau berkata: “Aku tidak melihat Rasulullah saw menyempurnakan puasa dalam satu bulan kecuali pada bulan Ramadhan, dan aku tidak melihat beliau mengerjakan puasa lebih banyak dari yang dilakukan pada bulan Sya’ban, beliau pernah berpuasa setiap hari selama bulan Syaban, dan beliau juga pernah berpuasa di bulan Sya’ban kecuali beberapa hari saja tidak berpuasa”. (HR. Bukhari dan Muslim).
Sangat banyak keutamaan seseorang yang memperbanyak ibadah ketika sebahagian besar masyarakat “lupa” untuk meningkatkan amal. Sebagaimana disebutkan dalam hadits yang diriwayatkan Usamah bin Zaid “bulan yang dilupakan manusia antara Rajab dan Ramadhan”
Pada bulan Rajab, ada peristiwa Isra’ Mi’raj sebagai peringatan  pensyariatan Solat Fardhu. Banyak ceramah-ceramah dan forum diadakan di masjid,surau-surau dan pejabat untuk memperingati peristiwa tersebut. Sedangkan dalam bulan Sya’ban kita selalu mendengar kata-kata:  Sementara belum ramadhan ni, kita makan puas-puas, kita enjoy dulu, relaxla bro dan macam-macam lagi. Ramadhan nanti tak boleh dah. Padahal Sya’ban hendaklah dijadikan bulan 'warming up' atau persiapan untuk menghadapi Ramadhan.
2.      Banyakkan Membaca Al-Qur’an
Sebagai persiapan untuk bulan Ramadhan, kita digalakkan untuk membanyakkan membaca Al-Qur’an. Sebagaimana kita maklum, bila masuk sahaja bulan Ramadhan, maka kita akan melihat umat Islam mula bertadarus Al-Qur’an samada di masjid,surau, pejabat dan lain-lain. Sekurang-kurangya apabila bertadarus, kita dapat membaca dengan baik dan lancar.
3.      Memohon keampunan kepada Allah
 Selain sebagai bulan persiapan menuju ramadhan, Allah SWT mengkhususkan ampunan-Nya di malam pertengahan sya’ban. Diriwayatkan dari Abu Musa Al-Asy’ari ra, rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Allah melihat pada malam pertengahan Sya’ban. Maka Dia mengampuni semua makhluknya, kecuali orang musyrik dan orang yang bermusuhan.” (HR. Ibnu Majah, At Thabrani, dan disahihkan Al Albani). Hadits tersebut menunjukkan keutamaan malam nishfu Sya’ban (malam ke lima belas bulan Sya’ban).
                                                          Wallahu a’lam. 

No comments:

KAMUS ARAB